Helsingin Pörssiklubi - Historia

Historia

Helsingin Pörssiklubin perustaminen maaliskuun 9 päivänä 1910 liittyi läheisesti Helsingin Arvopaperipörssin perustamiseen. Perustajien tarkoituksena ei ollut seuraklubi, vaan tavoitteena oli rekisteröitynä yhdistyksenä toimivan klubin kautta perustaa arvopaperipörssi ja järjestää sen rahoitus. Johtavissa liikepiireissä katsottiin, ettei maan elinkeinoelämä voinut kehittyä ilman pörssiä. Kiinnostuneilla sijoittajilla oli vaikeuksia löytää sopivia sijoituskohteita, ja uusmerkintöjä suunnittelevilla yrityksillä, esimerkiksi pankeilla, jotka halusivat korottaa osakepääomaansa, puuttui pörssin tarjoamat suhteet. Tukholmassa oli pörssi toiminut vuodesta 1904.

Samana päivänä 9.3.1910 perustettiin näin ollen myös kiinteistöyhtiö Aktiebolaget Börs, joka osoittaa, miten läheinen yhteys hankkeiden kesken oli. Herrat Julius Tallberg, Victor Ek ja Max Fazer olivat omissa nimissään jo muutamaa vuotta aikaisemmin hankkineet tontin Fabianinkatu 14.


Pörssiklubin vaakuna
Pörssiklubilla oli 176 perustavaa jäsentä. Sen ensimmäinen hallituksen puheenjohtaja oli Yhdyspankin toimitusjohtaja Alfred Norrmén. Jokaisen jäsenen tuli merkitä yksi kiinteistöyhtiön osake. Perustajien joukossa oli useita liike- ja teollisuusmiehiä, eteviä arkkitehtejä mm. Eliel Saarinen ja Lars Sonck, joka sai tehtäväkseen pörssitalon piirtämisen. Rakennusprojektin pääasiallisena vetäjänä oli Julius Tallberg. Lisäksi perustajiin kuului useita lakimiehiä ja eräitä senaattoreita mm. Kaarlo Castrén ja Heikki Renvall. Myöhemmin klubin jäsenistöön on kuulunut huomattava määrä akateemisten ja poliittisten piirien edustajia.

Klubin sisustus ja kalusto tilattiin Englannista. Vuoden 1912 alussa talo oli valmis, ja klubi avattiin 10.2.1912. Helmikuun 10 päivää pidetään tämän vuoksi klubin vuosipäivänä.

Arvopaperipörssin toiminta alkoi samoihin aikoihin. Ensimmäisenä pörssinjohtajana oli pörssiklubin perustajiin kuulunut 28 -vuotias juristi Rafael von Frenckell. Näin ollen klubin päätavoite oli toteutunut.

Klubin tiloissa jäsenet saattoivat ruokailla, lukea, pelata bridgeä ja biljardia sekä ennen kaikkea seurustella toistensa kanssa, saada hyviä vihjeitä pörssimaailmasta ja kuulla mielenkiintoisia uutisia - ja ehkä juorujakin. Klubin ravintolassa oli useita kantapöytiä, esimerkiksi "asianajajien pöytä", "arkkitehtipöytä", ja "kantapöytä". Hyvät yhteydet pörssiin jatkuivat, ja esimerkiksi pitkäaikainen pörssinjohtaja Helge Backmansson kuului 1950 ja 1960 luvuilla pitkään klubin hallitukseen.

Klubin merkitystä kuvastaa, että sen kunnia jäseniä ovat olleet Axel Ehrnrooth, Victor Ek, C G Mannerheim, Alfred Norrmén, J K Paasikivi, Risto Ryti, Lars Sonck ja P E Svinhufvud.

HELSINGIN PÖRSSIKLUBI ry, FABIANINKATU 14 A, FIN-00100 HELSINKI, FINLAND, Puh. 010 835 2300, e-mail: info@porssiklubi.fi